Episcopia

Scrisoare Pastorală a Preasfințitului Alexandru Mesian, la Sărbătoarea Învierii Domnului – 2020

Pin It

PS Alexandru Pastoral Pate 2020ALEXANDRU,
Din mila lui Dumnezeu și grație Sfântului Scaun Apostolic al Romei,
Episcop român unit, greco-catolic,
al Eparhiei de Lugoj

Onoratului cler
și iubitului popor credincios
har, binecuvântare și mântuire de la Dumnezeu-Tatăl
și de la Domnul nostru Isus Cristos

„Îngerul a strigat celei pline de har:
Curată  Fecioară bucură-te! Și iară zic: bucură-te,
că Fiul tău a înviat a treia zi din mormânt
și pe morți i-a ridicat. Popoare, veseliți-vă!”
(Din Catavasiile Învierii)

Cristos a înviat!

Iubiți credincioși,

Anul acesta sărbătorim Sfintele Paști în condiții speciale, când nu ne-am putut întâlni fizic nici în cadrul celebrărilor Postului Mare și nici în cadrul Sfintei Liturghii a Învierii Domnului.

Omenirea întreagă este zguduită de pandemia provocată de coronavirus – COVID-19. Am fost și suntem alături de toate persoanele care suferă într-un fel sau altul din cauza acestei epidemii. Ne rugăm lui Isus Cristos înviat din morți, să primească în patria cerească sufletele celor care au decedat și celor care au decedat din cauza acestei epidemii și să le dea odihna veșnică. Ne rugăm și pentru cei ce lucrează zi și noapte să oprească răspândirea acestei maladii care seamănă moartea și blochează bunul mers al societății umane.

Iubiți credincioși,

În ciuda acestei încercări ce apasă asupra întregii omeniri, Sărbătoarea Sfintelor Paști ne dă curajul și încrederea că nu moartea este ultimul lucru din viața omului ci învierea. Această victorie a vieții asupra morții este marele adevăr pe care îl proclamă credința creștină.

Ziua Învierii Domnului ne conferă bucuria învingerii binelui asupra răului. Adevărul a învins minciuna. Nevinovăția a învins păcatul. Durerea s-a schimbat în bucurie. Bunătatea a învins răutatea. Învierea a învins moartea.

Read more...

COMUNICAT: Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică

Pin It

COMUNICAT

 

Sesiunea ordinară de toamnă a

Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică

 

Blaj, 28-30 septembrie 2017

La lucrările Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj în sesiune ordinară între 28-30 septembrie 2017, au participat cu ocazia centenarului înființării Congregației pentru Bisericile Orientale, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri, împreună cu Nunțiul Apostolic în România, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia.

Cu acest prilej, a fost organizată o expoziție și o sesiune de comunicări în cadrul Muzeului Arhiepiscopiei Majore. Episcopii sinodali împreună cu Înalții Oaspeți au celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” din Blaj, după care a fost sfințită piatra de temelie pentru un nou locaș de cult destinat credincioșilor de etnie rromă din Blaj.

Read more...

Pastorala de Crăciun a PS Alexandru - AD 2014

Pin It

Nr. 1146/2014

 

ALEXANDRU

Din mila lui Dumnezeu şi graţie Sfântului Scaun Apostolic al Romei
Episcop român unit, greco-catolic, al Eparhiei Lugojului

 

Onoratului cler şi iubitului popor credincios
har, binecuvântare şi mântuire de la Dumnezeu-Tatăl
şi de la Domnul nostru Isus Cristos

 

„La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu …
El a binevoit să se nască Mântuitor al lumii. (Cf. Ioan 1,1)

 

Ps AlexandruIubiţi fraţi întru preoţie,

Iubiţi credincioşi,

Iubiţii mei fii sufleteşti,

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, Biserica noastră Română Unită cu Roma, Greco-Catolică sărbătorește pentru a douăzecişicincea oară, în libertate, marele praznic al Naşterii Domnului nostru Isus Cristos, Sfântul Crăciun!

Venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu, Domnul nostru Isus Cristos, este o mare bucurie pentru întregul neam omenesc. „Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3,16).

Venirea lui Isus Cristos în lume era aşteptată de mii de ani. Toţi profeţii L-au prevestit. Isaia Profetul (7,14) ne spune că se va naşte dintr-o fecioară: „Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu şi vor chema numele lui Emanuel”, adică „Dumnezeu cu noi”.

Lumea întreagă aşteaptă răspunsul Mariei pe care trebuie să-l dea îngerului Gavriil trimis de Dumnezeu.

Fecioara va zămisli şi va naşte un fiu, nu de la om, ci de la Spiritul Sfânt.

Read more...

Câteva date despre Rafila Găluț

Pin It

Rafila_GalutRafila Găluț a trăit între anii 1910–1939 la Bocsig (județul Arad). Deși a trăit numai 29 de ani, a avut o viață cu adevărat sfântă.

În ultimii ani a avut multe viziuni, fiind învrednicită de a avea stigmatele Domnului (stigmatele Domnului sunt rănile pe care mântuitorul le-a avut atunci când a fost răstignit pe cruce). Din această cauză a fost între 1933–1939 sub atenta "monitorizare" a unor Comisii de medici și preoți delegați de Episcopii Alexandru Nicolescu și Ioan Bălan. Comisiile au afirmat că stigmatele ei nu puteau fi explicate științific.

Sfântul Scaun a fost informat de către Episcopia de Lugoj în perioada respectivă de tot "cazul Găluț" și comisiile trimise au ținut cont de sugestiile Sfântului Scaun.

Arhiepiscopul Ioan Ploscaru a adunat toate documentele "cazului Găluț" și astăzi acestea există la Episcopie.

După moartea Rafilei multe persoane au afirmat că au primit haruri speciale prin mijlocirea Rafilei. Foarte multă lume merge la Bocsig pentru a se ruga la mormântul acestei tinere fete și a cere mijlocirea ei.

Pentru și mai multe detalii se poate consulta următorul link.

În Eparhia Lugojul are loc anual un pelerinaj la mormântul Rafilei Găluț. Anul acesta, pelerinajul are loc duminică, 21 octombrie 2012, iar liturghia din biserica parohială din Bocsig va fi pontificată de către PS Alexandru Mesian, însoțit de un sobor de preoți!

Sunt invitați și așteptați cu dragă inimă toți creștinii doritori!

 

Imaginea este luată de aici.

Animatori pentru tabără
Nu uitați !
Tinerii doritori pentru a participa ca animatori la tabăra de vară 2021 sunt așteptați să se anunțe din timp la parohie. Vă așteptăm cu drag, Pr. Viorel

Parohia Cugir pe Twitter

Ziua Eroilor Revoluției

Calendar Pastoral

Imnul Episcopilor Martiri

Memo

Organizare, pregătiri și repetiții


Dragilor,
în curând vor începe pregătirile pentru tabăra de vară de anul viitor.
Fiți pe fază!
Invitația este deschisă și adresată tuturor! Vă așteptăm!
Pr. Viorel

Revista parohială