AGRU

Ce cadouri avem sub bradul de Crăciun

Pin It

de John-Henry Westen, co-fondatorul LifeSiteNews.com 

2014.12.26 - Ce cadouriÎntr-o familie de 10 persoane cadourile de sub brad sunt foarte interesante. Când vine vorba de cadouri, odată cu trecerea anilor, am descoperit că nu mai punem accentul pe ce ne dorim, ci pe ce avem nevoie.  Cine are vreo trei anişori primeşte în principal jucării şi nişte hăinuţe, iar copiii mai mari lucruri de necesitate, cum ar fi un nou scaun de birou sau haine. În ceea ce priveşte necesitatea, aceasta primează în cazul cadourilor care poartă eticheta: „Pentru Mami”.

În grămada care se strânge sub brad pe numele lui Mami se găsesc de fapt cadourile de care se va folosi întreaga familie: un ceainic nou, săpun, ceşti de cafea şi altele asemenea. În principal, genul de cadouri care pot fi descrise cel mai bine astfel: „Pentru tine, dar şi pentru mine – de fapt, pentru noi” – mai degrabă decât printr-un simplu „Pentru tine”. Mi-ar plăcea să spun la fel despre Tata, dar ştiu că nu este aşa: el primeşte o nou paletă de tenis de masă.

Adesea, creştinii îşi spun că darurile sunt lucruri materiale şi pieritoare, pe care nu le pot lua cu ei dacă pleacă din această lume. Dar există cel puţin un dar pe care îl pot lua cu ei în viaţa de apoi: darul copiilor. Familia noastră a fost binecuvântată cu naşterea unui copil în ziua de Crăciun şi cu naşterea altuia pe data de 28 decembrie, aşa că în perioada Crăciunului noi suntem ocupaţi cu serbarea zilelor de naştere.

Aceste daruri de viaţă pot fi luate şi în viaţa de apoi – cel puţin au cea mai mare şansă să poată rezista în veşnicie. Trei dintre copiii noştri au ajuns deja în viaţa de apoi, deoarece sarcinile nu au putut fi duse la capăt – asta face din noi, în veşnicie, o familie cu 13 membri. Din cer i-am primit şi s-au dus înapoi în ceruri, cum spune cântecul.

Crăciunul reprezintă primirea Pruncului Isus în viaţa şi inima noastră. Cu fiecare copil primit în familie, îl primim pe Cristos – îl îmbrăcăm pe cel gol, îl hrănim pe cel flămând, îi dăm să bea celui însetat, avem grijă de cel bolnav, ba chiar îl vizităm pe cel închis, căci uneori pătuţul bebeluşului poate deveni un loc de veghe vizitat frecvent de părinţi.

Cu fiecare copil pe care îl primim în familiile noastre, îmbrăţişăm un dar al lui Dumnezeu

Read more...

Patru pași

Pin It

Walter KasperConsideraţiile prezentate în Consistoriu au fost precedate, deja de mulţi ani, de dialoguri cu păstori de suflete, consultanţi matrimoniali şi familiali, precum şi cu perechi şi familii interesate. Imediat după conferinţă, aceste conversaţii au fost reluate în mod spontan. Mai ales confraţi călugări vor să ştie, dacă se poate foarte rapid, ce anume trebuie sau pot ei să facă în concret. Aceste întrebări sunt comprehensibile şi justificate. Totuşi nu există reţete simple. Cu atât mai puţin se poate, în Biserică, să se impună soluţii determinate în mod arbitrar sau construind maşinării ameninţătoare. Pentru a ajunge la o soluţie pe cât posibil unanimă este necesar să se facă mulţi paşi. În problemele referitoare la sexualitate, căsătorie şi familie, primul pas constă înainte de toate în a deveni din nou capabili de a vorbi şi în a găsi o cale de ieşire din imobilitatea unei amuţiri resemnate în faţa situaţiei de fapt. Simpla întrebare despre ce anume este permis şi ce anume este în schimb interzis nu este de mult ajutor aici. Problemele referitoare la căsătorie şi familie - printre care problema divorţaţilor recăsătoriţi este numai una, deşi este o problemă urgentă - fac parte din marele context în care ne întrebăm despre modul în care persoanele pot găsi fericirea şi plinătatea vieţii lor.

Read more...

Cum să te spovedeşti

Pin It

20140301cÎntrebare:

Recunosc că nu am fost să mă spovedesc de mai mulţi ani şi nu sunt sigur dacă mai ştiu să folosesc în mod corespunzător acest Sacrament. Îmi spuneţi vă rog cum ar trebui să mergem la Spovadă?

Răspuns:

O persoană trebuie să înceapă întotdeauna cu o bună examinare a conştiinţei. Avem nevoie să ne conformăm vieţile după tiparul pe care Dumnezeu ni-l arată pentru a trăi. De exemplu, ne facem timp pentru a reflecta la Cele 10 Porunci, la Fericiri, la învăţăturile Bisericii şi la virtuţile prudenţei, curajului, cumpătării şi dreptăţii.

Examinarea conştiinţei este ca şi când am face un pas înapoi şi ne-am uita la tabloul vieţii noastre comparându-l cu capodopera vieţii revelate de Dumnezeu. Amintiţi-vă că atunci când eram copii ne plăcea să copiem desene. Acest copiat ne ajuta să învăţăm să desenăm. Luam o foaie de hârtie, o aşezam peste desenul original şi apoi le ridicam împreună pe geam. Lumina ne permitea să copiem desenul original pe foaia noastră albă de hârtie. Din când în când, trebuia să ne oprim şi să verificăm dacă nu cumva foaia noastră a alunecat iar liniile nu mai corespundeau cu originalul sau dacă nu am deviat de la linii.

Într-un mod similar, trăindu-ne vieţile, le copiem după modelul trasat de Dumnezeu. În examinarea conştiinţei, facem un pas înapoi şi evaluăm cu onestitate cât de bine am respectat tiparul lui Dumnezeu şi am rămas în limitele Sale. În acest timp, reflectăm la progresul făcut de la ultima Spovadă în lupta cu slăbiciunile, greşelile, tentaţiile şi păcatele din trecut. Să sperăm că vom vedea îmbunătăţiri în viaţa noastră spirituală.

Read more...

Scrisoarea Sfântului Părinte Papa Francisc către familii

Pin It

papa catre familiiDragi familii,

Mă prezint în pragul casei voastre pentru a vă vorbi despre un eveniment care, aşa cum se ştie, se va desfăşura în luna octombrie anul acesta în Vatican. Este vorba despre Adunarea Generală Extraordinară a Sinodului Episcopilor, convocată pentru a discuta despre tema “Provocările pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizării”. De fapt, astăzi Biserica este chemată să vestească Evanghelia înfruntând şi noile urgenţe pastorale care privesc familia.

Această întâlnire importantă implică întregul popor al lui Dumnezeu, episcopi, preoţi, persoane consacrate şi credincioşi laici din Bisericile particulare din întreaga lume, care participă activ la pregătirea sa cu sugestii concrete şi cu aportul indispensabil al rugăciunii. Sprijinul rugăciunii este cât se poate de necesar şi semnificativ în special din partea voastră, dragi familii. De fapt, această Adunare sinodală este dedicată în mod special vouă, vocaţiei şi misiunii voastre în Biserică şi în societate, problemelor căsătoriei, ale vieţii familiale, ale educaţiei copiilor şi rolului familiilor în misiunea Bisericii. De aceea vă cer să-l rugaţi insistent pe Duhul Sfânt pentru ca să-i lumineze pe părinţii sinodali şi să-i conducă în misiunea lor angajantă. Aşa cum ştiţi, această adunare sinodală extraordinară va fi urmată după un an de cea ordinară, care va duce înainte aceeaşi temă despre familie. Şi, în acest context, în septembrie 2015 se va ţine şi Întâlnirea Mondială a Familiilor la Philadelphia. Aşadar să ne rugăm împreună pentru ca, prin aceste evenimente, Biserica să parcurgă un adevărat drum de discernământ şi să adopte mijloacele pastorale corespunzătoare pentru a ajuta familiile să înfrunte provocările actuale cu lumina şi forţa care vin din Evanghelie.

Read more...

Convocator pentru Adunarea Generală a AGRU Cugir

Pin It

Convocator AGRU 2013

C O N V O C A T O R

Asociația Generală a Românilor Uniți – Filiala Cugir (AGRU Cugir), cu sediul în România, localitatea Cugir, str. Victoriei, nr. 6, et. 2, ap. 10, prin prezenta

convocă și invită

pe toți membrii ei la Adunarea Generală Ordinară Anuală a AGRU Cugir, eveniment care va avea loc duminică, 24 martie 2013, la Cugir, în Biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, situată pe strada Gheorghe Doja, nr. 2.

Programul va începe la ora 10,00 cu Sfânta Liturghie festivă, celebrată de părintele paroh Viorel-Gheorghe Codrea, care este și asistentul spiritual al filialei AGRU de la Cugir.

Programul detaliat este anexat prezentului convocator.

La Adunarea Generală Ordinară sunt invitați și bineveniți și aderenții (persoane care doresc să adere sau sunt în curs de aderare la AGRU Cugir) și simpatizanții AGRU, dar care, deoarece nu sunt (încă) membrii, nu vor avea drept de vot în Adunarea Generală.

Omnia ad majorem Dei gloriam. Totul spre mai mare mărirea lui Dumnezeu.

Vă așteptăm cu dragă inimă!

          Pr. Dr. Viorel-Gheorghe CODREA                                      Ioana CODREA

                     Asistent spiritual AGRU Cugir                                  Președinte AGRU Cugir

Animatori pentru tabără
Nu uitați !
Tinerii doritori pentru a participa ca animatori la tabăra de vară 2021 sunt așteptați să se anunțe din timp la parohie. Vă așteptăm cu drag, Pr. Viorel

Parohia Cugir pe Twitter

Ziua Eroilor Revoluției

Calendar Pastoral

Imnul Episcopilor Martiri

Memo

Organizare, pregătiri și repetiții


Dragilor,
în curând vor începe pregătirile pentru tabăra de vară de anul viitor.
Fiți pe fază!
Invitația este deschisă și adresată tuturor! Vă așteptăm!
Pr. Viorel

Revista parohială