Anunturi

Programul pentru Săptămâna Luminată 2021

Pin It

Programul pentru Săptămâna Mare 2021

Pin It

Consacrarea celor doi noi Episcopi

Pin It
  • Consacrarea celor doi noi Episcopi

Venerabililor Fraţi întru Episcopat, Protopopilor, Clerului, Persoanelor consacrate
și tuturor credincioşilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică,

în data de 16 ianuarie 2020 Sinodul Episcopilor Bisericii noastre a ales doi noi Episcopi: Părintele CĂLIN IOAN BOT, Episcop ales Auxiliar al Eparhiei de Lugoj, Episcop titular de Abritto, și Părintele CRISTIAN DUMITRU CRIȘAN, Episcop ales Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, Episcop titular de Abula. Împreună cu Sfântul Părinte Papa Francisc, urmând prevederile canonice, i-am proclamat pe noii Episcopi la Roma respectiv la Blaj, pe data de 22 ianuarie 2020.

În virtutea drepturilor conferite de Codul Canoanelor Bisericilor Orientale, conform can. 82, avem bucuria să anunțăm data consacrării celor doi noi Episcopi:

Duminică 21 iunie 2020 la ora 11,00
în Catedrala Arhiepiscopală Majoră “Sfânta Treime” din Blaj.

Read more...

Program parohial pentru perioada de pandemie COVID-19 în România

Pin It

Corona Virus„Îţi merge bine? Binecuvintează pe Dumnezeu, şi binele rămâne.

Îţi merge rău? Binecuvintează pe Dumnezeu, şi răul se duce”

Sf. Ioan Gură de Aur

 

Dragi credincioși,

În aceste momente dificile, vă reamintesc și vă recomand, tuturor, posibilitatea împărtășirii/cuminecării spirituale.

În definiţia Sfântului Toma de Aquino, împărtăşania spirituală consistă în „dorinţa fierbinte de a-l primi pe Isus euharistic şi într-o îmbrăţişare plină de iubire ca şi cum ar fi fost deja primit”.

Așadar să ne (pre)dispunem spre o astfel de împărtășire/cuminecare spirituală până când ne vom elibera de orice constrângeri și ne vom bucura, din nou, de libertatea de a ne împărtăși/cumineca cu Trupul și Sângele Domnului, Dumnezeului și Mântuitorului nostru Isus Cristos în mod fizic, în biserica noastră parohială.

Dintre recomandările mai-marilor noștri, vă reamintesc de Papa Francisc și Cardinalul Lucian.

„În această situaţie de pandemie, în care ne găsim mai mult sau mai puţin izolaţi, suntem îndemnaţi să redescoperim şi să aprofundăm valoarea comuniunii care-i uneşte pe toţi membrii Bisericii. Uniţi cu Cristos nu suntem niciodată singuri, ci formăm un singur trup, al cărui cap este El. Este o uniune care se hrăneşte prin rugăciune dar şi prin comuniunea spirituală cu Preasfânta Euharistie, o practică foarte recomandată atunci când nu este posibilă primirea Preasfântului Sacrament. Spun aceasta pentru toţi, mai ales pentru persoanele care trăiesc singure.” – Sanctitatea Sa Sfântul Părinte Papa Francisc

„Dincolo de toate aceste recomandări, merită să ne gândim la oportunitatea de a petrece mai mult timp acasă, redescoperind și trăind mai intens viața și legăturile de familie, care ne umanizează și ne apropie de Dumnezeu. Încredințăm Bunului Dumnezeu și Preacuratei Fecioare Maria pe toți cei care sunt puternic încercați în aceste zile, pe toți cei dragi lor, dar și întreaga omenire, rugându-L pe Mântuitorul nostru Isus Hristos să reverse asupra lor și asupra noastră darul milostivirii, al solidarității, al speranței și al iubirii.” - Eminența Sa Cardinalul Lucian Mureșan

Iubiți credincioși,

Având în vedere situația gravă prin care trece țara noastră, întreg continentul european și întreaga lume,

în programul parohiei noastre vor apărea modificări după cum urmează:

Program parohial pentru perioada de pandemie COVID-19 în România

Read more...

Scrisoare circulară a PF Cardinal Lucian în contextul situației epidemiologice din țară

Pin It

4cardinal_lucianScrisoarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan,

Arhiepiscop Major și Mitropolit

către clerul, credincioșii și persoanele consacrate din

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică

Nr. 386/20

Blaj, 13 martie 2020

Preasfințiile Voastre,

Iubiți credincioși,

Dragi preoți și persoane consacrate,

Perioada binecuvântată a Postului Mare, timp al pocăinței și al întoarcerii la Dumnezeu, este însoțită în acest an de provocările ridicate de răspândirea pandemiei cu Coronavirus.

În această situație, când persoanele simt mai acut fragilitatea propriei vieți, Biserica își exprimă compasiunea pentru cei aflați în suferință și transmite tuturor un mesaj de încurajare și de speranță. Credința în Dumnezeu, solidaritatea dintre noi și responsabilitatea în respectarea deciziilor autorităților de stat cu privire la normele de igienă și la măsurile preventive sau de limitare a pandemiei, ne vor ajuta să depășim această grea încercare.

Grija față de credincioși și față de întreaga comunitate din România, ne-a condus la formularea următoarelor recomandări:

1. Observarea și respectarea tuturor măsurilor care sunt comunicate periodic de autoritățile Statului (Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență; Direcția de Sănătate Publică; Ministerul Afacerilor Externe, autorități județene și locale).

Read more...

Animatori pentru tabără
Nu uitați !
Tinerii doritori pentru a participa ca animatori la tabăra de vară 2021 sunt așteptați să se anunțe din timp la parohie. Vă așteptăm cu drag, Pr. Viorel

Parohia Cugir pe Twitter

Ziua Eroilor Revoluției

Calendar Pastoral

Imnul Episcopilor Martiri

Memo

Organizare, pregătiri și repetiții


Dragilor,
în curând vor începe pregătirile pentru tabăra de vară de anul viitor.
Fiți pe fază!
Invitația este deschisă și adresată tuturor! Vă așteptăm!
Pr. Viorel

Revista parohială