Stiri

Papa Francisc a numit un nou episcop catolic în România

Pin It

jozsef-csaba-palSanctitatea Sa Papa Francisc l-a numit Episcop de Timișoara pe părintele József-Csaba Pál.

Monseniorul József-Csaba Pál s-a născut în 5 decembrie 1955 la Frumoasa, judeţul Harghita, Dieceza de Alba Iulia. A frecventat şcoala primară în satul său natal (1962-1966), gimnaziul la Păuleni-Ciuc,  iar studiile liceale în Seminarul Mic (1972-1974); a făcut 9 luni de serviciu militar (1974-1975) şi apoi Seminarul Mare la Alba Iulia (1975-1981), încheiat cu echivalentul Bacalaureatului în Teologie.

A fost sfinţit preot la 21 iunie 1981 în Catedrala din Alba Iulia de către Episcopul locului, E.S. Mons. Jakab Antal. A fost vicar la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul din Târgu Mureş, Dieceza de Alba Iulia (1981-1984).

Este transferat în Dieceza de Timişoara în 1985, din motive de necesităţi pastorale, unde a îndeplinit următoarele responsabilităţi: între 1985-1987 paroh de Buziaş-Bacova şi, din 1987 până în prezent, paroh al Parohiei Sfânta Maria a Zăpezii  din Reşiţa.

Citeşte mai departe...

Comemorarea poetului greco-catolic George Coșbuc, în Catedrala Blajului

Pin It

În seara zilei de 2 mai 2018, în prezența membrilor Sinodului Bisericii Greco-Catolice din România, Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a organizat în Catedrala Arhiepiscopală Majoră din Blaj, o manifestare comemorativă prilejuită de împlinirea a o sută de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului greco-catolic George Coșbuc (1866-1918).

După o slujbă de pomenire oficiată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, a urmat o serie de comunicări, moderată de dl. Ion Moldovan,  prin care s-a elogiat figura poetului George Coșbuc.

Prof. univ. dr. Ion Buzași a prezentat „Repere biografice revelatoare – Coșbuc și Blajul”; Conf. univ. dr. Georgeta ORIAN a prezentat „Direcții tematice în poezia lui George Coșbuc”; Lector univ. dr. Marcela CIORTEA a prezentat „Coșbuc – traducător”. Elena Anghel Coman a susținut un „Recital din lirica lui George Coșbuc”.

Citeşte mai departe...

Sfânta Liturghie celebrată de Episcopii catolici la Capela Arhiereilor

Pin It

În cadrul Sesiunii de primăvară a Conferinței Episcopilor Catolici din România, miercuri 2 mai de la ora 08.00, s-a celebrat în Parohia Blaj II – Capela Arhiereilor, la subsolul bisericii, Sfânta Liturghie în ritul bizantin. Au fost prezenți Episcopii catolici de ambele rituri din România, preoți și credincioși.

Au fost comemorați cei zece arhierei ai Blajului ce-și dorm somnul păcii în subsolul acestei biserici.

Sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România este găzduită de Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș în perioada 30 aprilie – 2 mai 2018 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major al Bisericii Greco-Catolice din România.

Citeşte mai departe...

Sfânta Liturghie de deschidere a sesiunii de primăvară CER

Pin It

Luni 30 aprilie, la ora 18.30, ierarhii catolici reuniți la Blaj în sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România au celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”.

Sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România este găzduită de Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș în perioada 30 aprilie – 2 mai 2018 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major al Bisericii Greco-Catolice din România.

Citeşte mai departe...

Pr. Liviu Oțoiu – Capelan de onoare al Sfântului Părinte Papa Francisc

Pin It

Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit pe părintele Liviu Oțoiu – Capelan al său de onoare cu titlu de Monsenior.

Părintele Liviu Oțoiu s-a născut în anul 1945. Tatăl, Ioan Oțoiu, preot greco-catolic rezistent al Bisericii Unite, a fost un adevărat mărturisitor și a decedat după îndelungate persecuții și umiliri din partea Securității. Trimis la munca de jos, părintele de mai târziu Liviu Oțoiu a început liceul la seral, dar a reușit apoi să urmeze Politehnica la București unde a terminat șef de promoție. Stabilit în capitală, s-a căsătorit cu o fiică de preot unit, la rândul său rezistent și fidel crezului catolic. Au împreună o fiică, astăzi căsătorită și mamă a unei fetițe.

Simțind chemarea la preoție, părintele Oțoiu a studiat teologia în clandestinitate, iar în august 1978, la Baia-Mare, a fost hirotonit preot prin punerea mâinilor episcopului mărturisitor Ioan Dragomir. După eliberarea Bisericii Române Unite, părintele Oțoiu a funcționat ca director de personal al Arhiepiscopiei de Alba-Iulia și Făgăraș și l-a secondat pe părintele Eugen Sârbu, socrul său la parohia „Sfânta Ana” din București. În 2004, a fost numit Protopop de București și paroh al parohiei „Sfânta Ana” de la cimitirul Bellu catolic. După înființarea Episcopiei de București, a fost confirmat de PS Mihai, primind precedența liturgică în rândul preoților din eparhie și misiunea de vicar cu clerul.

Citeşte mai departe...

Animatori pentru tabără
Nu uitați !
Tinerii doritori pentru a participa ca animatori la tabăra de vară 2018 sunt așteptați să se anunțe din timp la parohie. Vă așteptăm cu drag, Pr. Viorel

Parohia Cugir pe Twitter

Ziua Eroilor Revoluției (2013)

Calendar Pastoral

Papa Francisc - LAUDATO SI'

Revista parohială