Stiri

Pr. Liviu Oțoiu – Capelan de onoare al Sfântului Părinte Papa Francisc

Pin It

Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit pe părintele Liviu Oțoiu – Capelan al său de onoare cu titlu de Monsenior.

Părintele Liviu Oțoiu s-a născut în anul 1945. Tatăl, Ioan Oțoiu, preot greco-catolic rezistent al Bisericii Unite, a fost un adevărat mărturisitor și a decedat după îndelungate persecuții și umiliri din partea Securității. Trimis la munca de jos, părintele de mai târziu Liviu Oțoiu a început liceul la seral, dar a reușit apoi să urmeze Politehnica la București unde a terminat șef de promoție. Stabilit în capitală, s-a căsătorit cu o fiică de preot unit, la rândul său rezistent și fidel crezului catolic. Au împreună o fiică, astăzi căsătorită și mamă a unei fetițe.

Simțind chemarea la preoție, părintele Oțoiu a studiat teologia în clandestinitate, iar în august 1978, la Baia-Mare, a fost hirotonit preot prin punerea mâinilor episcopului mărturisitor Ioan Dragomir. După eliberarea Bisericii Române Unite, părintele Oțoiu a funcționat ca director de personal al Arhiepiscopiei de Alba-Iulia și Făgăraș și l-a secondat pe părintele Eugen Sârbu, socrul său la parohia „Sfânta Ana” din București. În 2004, a fost numit Protopop de București și paroh al parohiei „Sfânta Ana” de la cimitirul Bellu catolic. După înființarea Episcopiei de București, a fost confirmat de PS Mihai, primind precedența liturgică în rândul preoților din eparhie și misiunea de vicar cu clerul.

Citeşte mai departe...

Predarea documentației Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici către Congregația Cauzelor Sfinților

Pin It

În data de 5.04.2018, Joia Mare în așteptarea Învierii Domnului, Postulatura Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici anunță predarea lucrării Positio super martyrio la Congregația Cauzelor Sfinților, lucrare conținând documentația necesară argumentării martiriului celor șapte episcopi. Acest studiu în două volume, însumând 1900 de pagini, sintetizează în mod argumentat, pe baza documentelor de arhivă, mărturia și jertfa episcopilor greco-catolici care, în fața persecutorului comunist, au preferat moartea decât să-și trădeze credința lor catolică.

S-a încheiat astfel o lungă perioadă de cercetare, de valorificare a arhivelor și de dezvăluire a persecuției împotriva Bisericii Greco-Catolice din România, precum și a modului în care cei șapte episcopi, constituind un unic cor episcopal, au reacționat la persecuție pentru apărarea credinței și a dreptului la existență a Bisericii lor.

Descoperirea între anii 2012-2014 a patru noi arhive, necunoscute sau neutilizate până atunci pentru cauza greco-catolică, a cerut parcurgerea a circa 45.000 de noi pagini de documente, care au permis clarificarea persecuției precum și a fazelor martiriale trăite de episcopi, în comun sau individual.

Citeşte mai departe...

Gheorghe Pop de Băsești, un greco-catolic ales să prezideze Marea Adunarea Națională de la Alba Iulia

Pin It

George Pop de Băsești s-a născut la1 august 1835, în Băsești, Comitatul Sălaj, într-o familie nobiliară greco-catolică.


Primi ani de școală i-a făcut în satul natal, cursurile gimnaziale le-a urmat la Baia Mare, apoi liceul cezaro-crăiesc din Oradea, după care a studiat științele juridice la Academia de Drept din Oradea. Studiile de Drept din Oradea au fost întrerupte, fiind mobilizat în armata imperială austriacă. La întoarcerea acasă, a fost ales prim pretor şi judecător pentru câţiva ani. În 1866, a participat la manifestările organizate de ASTRA, cu scopul ridicării conştiinţei naţionale într-o perioadă când românii din Transilvania se aflau într-o situaţie politică şi socială dezastruoasă.

La 1872 a fost ales deputat în parlamentul ungar din partea cercului electoral Cehu Silvaniei, pe care l-a reprezentat până în 1881. Pentru 9 ani a susținut interesele românilor din Transilvania în parlamentul de la Budapesta. La 9 august 1880 a propus, într-o conferință ținută la Turda, unirea tuturor românilor din Transilvania și Ungaria într-un singur partid național. În urma acestei propuneri s-a convocat, la 17 octombrie 1880, o conferință la care au participat 30 de fruntași români din Transilvania și Ungaria, care au decis convocarea conferinței naționale de la Sibiu din anul 1881, unde s-a decretat solidaritatea partidelor naționale românești din Ungaria și unirea acestora sub numele de Partidul Național Român din Transilvania și Ungaria.

În perioada 1892-1894 George Pop de Băsești a fost unul dintre liderii mișcării memorandiste, care cerea autonomia Transilvaniei și drepturi suplimentare pentru românii din Transilvania aflată în Austro-Ungaria. A fost unul dintre politicienii români condamnați la închisoare pentru susținerea Memorandumului, în cadrul procesului memorandiștilor de la Cluj în 1894.

La 1 Decembrie 1918 a fost ales preşedinte al Marii Adunări Naţionale. În cuvântul de deschidere, spunea: ”S-a realizat marele vis al lui Mihai Viteazul, unirea tuturor de-o limbă şi o lege într-un singur şi nedespărţit stat numit România”.

La Băseşti, pe piatra sa funerară sunt înscrise celebrele cuvinte din Sfânta Scriptură pe care le rostise în faţa marelui Sfat Naţional: ”Acum slobozeşte, Doamne, pe robul tău în pace că am văzut slobozirea neamului meu!”.

A trecut la cele veșnice în 23 februarie 1919, după ce și-a văzut visul său de-o viață împlinit.

Nicolae Iorga spunea despre Gheorghe Pop de Băseşti: ”a fost icoana din trecut, garanţie morală pentru prezent, îndemn către tineretul viitorului”.

O dovadă a felului cum gândeau fruntaşii români este testamentul său semnat în noiembrie 1914, lăsând o mare parte din averea sa prin donaţie Mitropoliei Greco-Catolice de la Blaj, în favoarea dezvoltării culturale a poporului.

Pe o parte din terenul donat de George Pop de Băsești Bisericii Române Unite cu Roma a fost ridicată noua biserică greco-catolică din Băsești, cu hramul "Sfântul Gheorghe", sființită în anul 2005.

„Sosit-a Crăciunul iară”

Pin It

Parohia „Sfânta Cruce” din Baia Mare s-a făcut și în acest an gazdă primitoare pentru cele zece coruri din Eparhia Greco-Catolică de Maramureș care au vestit, prin colind, nașterea Domnului nostru Isus Hristos. Este al 19-lea an în care, colindători din toate colțurile Eparhiei se adună aici, pentru a crea acea atmosferă necesară sufletului spre a se reculege și a se predispune la trăirea profundă a sărbătorii Crăciunului.

S-a colindat, ca în fiecare an, în trei limbi: română, ucrainiană și maghiară, fapt ce exprimă bogăția, din punct de vedere cultural și lingvistic, a Eparhiei noastre, dar și universalitatea Bisericii lui Hristos. În acest an, concertul, care s-a desfășurat pe durata a 2 ore, a fost deschis de corul de copii al Școlii Primare „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare. Au participat coruri reprezentante din șapte Protopopiate: corul parohiilor Copalnic Mănăștur și Preluca Veche – Protopopiatul Mănăștur; corul parohiei Coștiui – Protopopiatul Ciscarpatin de Maramureș; corul parohiei Rus – Protopopiatul Baia Mare; corul parohiei Calinești – Protopopiatul Sighet; corul parohiei „Sfântul Anton” din Satu Mare – Protopopiatul Satu Mare; corul parohiei Porumbești – Protopopiatul Ciscarpatin de Satu Mare; corul parohiei Trip – Bixad – Protopopiatul Țara Oașului; corala preoților Protopopiatului Baia Mare. Invitat special în acest an a fost corul de tineri „Laudate Dominum” al mănăstirii „Maica Îndurerată” (Congregația Surorilor Maicii Domnului) din Sighetu Marmației, care a venit însoțit de corul de tineri din Parohia Sângeorz Băi – Jud. Bistrița Năsăud.

Citeşte mai departe...

Lansarea cărţii „Lanţuri şi teroare” („Chaînes et terreur. Un évêque dans les geôles communistes”) în limba franceză

Pin It

chene-et-tereure3Această carte cu memorii din închisorile comuniste a fost scrisă de Î.P.S. Ioan Ploscaru (1911-1998), Arhiepiscop emerit ad personam de Lugoj şi a apărut pentru prima dată în limba română în anul 1993, la Editura „Helicon” din Timişoara, sub titlul „Lanţuri şi teroare”. Cartea a fost foarte solicitată şi în curând a apărut ediţia a II-a.

În anul 2013 această carte a apărut în limba italiană sub denumirea „Catene e terrore”, la Editura Dehoniane din Bologna, Italia.

Apariţia cărţii „Lanţuri şi teroare” – „Chaînes et terreur. Un évêque dans les geôles communistes” în limba franceză are o istorie mai amplă.

Lucrarea a fost tradusă în franceză în anul 1993 de către Raymond Lamarque, fiind încă în viaţă autorul (Î.P.S. Ioan Ploscaru). În anul 2015 s-a găsit în arhiva Episcopiei de Lugoj această traducere în limba franceză, redactată la maşina de scris, cu alte caractere decât cele de pe computer, pe foi volante. Printr-un program special de calculator s-a reuşit transcrierea textului pentru a putea fi editat mai departe şi publicat.

Ne-am adresat Excelenţei Sale Gérard Defois, Arhiepiscop emerit de Lille, un foarte bun prieten al românilor şi totodată o veche cunoştinţă, pentru a ne recomanda o editură în vederea tipăririi acestei opere. Ne-a recomandat Editura Salvator din Paris.

În anul 2016 s-au făcut pregătiri în vederea apariţiei cărţii iar la 10 ianuarie 2017 s-a semnat contractul cu Editura Salvator din Paris.

Prefaţa acestei cărţi este întocmită cu foarte mare responsabilitate şi semnată de Monseniorul Gérard Defois, Arhiepiscop emerit de Lille. Postfaţa este scrisă de Mons. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj iar scurta istorie a Bisericii Greco-Catolice Române îl are ca autor pe Rvs. Pr. Cristian Crişan, Rectorul Misiunii Greco-Catolice Române din Franţa.

Ziua de 14 decembrie 2017 a fost ziua când această carte – „Chaînes et terreur. Un évêque dans les geôles communistes” a Monseniorului Ioan Ploscaru a ieşit la lumină, în inima Franţei, la Paris.

În dimineaţa acelei zile de 14 decembrie 2017, la orele 1100, la sediul Asociaţiei „L’Oeuvre d’Orient” a avut loc conferinţa de presă cu ocazia apariţiei postume a mărturiei excepţionale a Monseniorului Ioan Ploscaru: „Chaînes et terreur – Lanţuri şi teroareUn Episcop în închisorile comuniste.”

Cei care au prezentat cartea au fost:

– Mons. Alexandru Mesian Episcop de Lugoj;

– Mons. Gérard Defois Arhiepiscop emerit de Lille;

– Mons. Pascal Gollnisch Director al „L’Oeuvre d’Orient”;

– Dl. Didier Rance Diacon şi scriitor;

– Rvs. Pr. Cristian Crişan Paroh la Misiunea Greco-Catolică Română Paris.

1

Au fost prezenţi numeroşi reporteri de la diferite publicaţii (aproximativ 15), mulţi reprezentanţi mass-media.

Cu această ocazie am acordat două interviuri. Tema pe care am prezentat-o în cadrul conferinţei de presă a fost legată de persecuţia la care a fost supusă Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică în general şi despre Mons. Ioan Ploscaru, Arhiepiscop emerit, autorul acestei cărţi, predecesorul meu ca Episcop de Lugoj. După mine au luat cuvântul ceilalţi vorbitori menţionaţi mai sus.

În după-amiaza aceleiaşi zile de 14.XII.2017, începând cu orele 1800, la Misiunea Greco-Catolică Română din Paris s-a desfăşurat partea a 2-a a programului acelei zile. Acolo a avut loc o adevărată seară culturală, (în principal) lansarea cărţii Monseniorului Ioan Ploscaru „Lanţuri şi teroare” în limba franceză. „Chaînes et terreur – Lanţuri şi teroareUn Episcop în închisorile comuniste.”

Participarea la eveniment a fost peste aşteptări, fiind prezente peste 300 de persoane precum şi foarte mulţi invitaţi, români greco-catolici şi ortodocşi, călugăriţe romano-catolice; am întâlnit chiar şi neoprotestanţi; evident, majoritatea erau români dar au fost prezenţi şi foarte mulţi francezi, dintre care unii l-au cunoscut personal pe Î.P.S. Ioan Ploscaru. Au mai participat la eveniment multe cunoştinţe de-ale noastre, chiar şi rude apropiate stabilite la Paris. Erau mulţi credincioşi stabiliţi la Paris din Oaş, Târşolţ, Boineşti, din alte localităţi ale Maramureşului şi din alte zone ale României.

Ambasada României la Paris a fost reprezentată de un consilier.

Citeşte mai departe...

Animatori pentru tabără
Nu uitați !
Tinerii doritori pentru a participa ca animatori la tabăra de vară 2018 sunt așteptați să se anunțe din timp la parohie. Vă așteptăm cu drag, Pr. Viorel

Parohia Cugir pe Twitter

Ziua Eroilor Revoluției (2013)

Calendar Pastoral

Papa Francisc - LAUDATO SI'

Revista parohială