Anunturi

Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș. Au apărut calendarele pentru anul 2019

Pin It

Au apărut: Calendarul de perete 2019, Calendarul cu spiră 2019 și Agenda Liturgică 2019. Anul 2019,- având în vedere apropierea zilei ridicării la cinstea altarelor a episcopilor greco-catolici mărturisitori ai credinței, – este intitulat ”Anul Mărturisitorilor credinței”.

De aceea, imaginea centrală de pe Calendarul de perete este cea a Celor șapte episcopi mărturisitori. Aceeași imagine se află și pe coperta 1 a Agendei liturgice.

Calendarul cu spiră are pe prima filă imaginea Catedralei ”Preasfânta Treime” din Blaj ”aureolată” cu imaginile celor șapte episcopi mărturisitori. Fiecare filă a Calendarului cu spiră, pe lângă datele lunii respective, poartă imaginea unui episcop greco-catolic, care, în perioada regimului comunist, a plătit ”mărturia” cu ani grei de închisoare. Scurtele biografii ale acestora, alăturate imaginilor, sunt de mare folos, meditându-le, spre întărirea noastră în credință.

Citeşte mai departe...

Anunț: Simpozioane omagiale dedicate Episcopului Iuliu Hossu vestitorul unirii la Cluj și Gherla și dezvelire de bust la Gherla

Pin It

O nouă serie de evenimente legate de momentul istoric al făuririi României Mari și de rolul pe care Biserica Greco-Catolică l-a avut în împlinirea visului unității naționale a românilor, împreună cu Biserica Ortodoxă și cu mințile luminate ale vremii, este programată în 24 și 25 nov. 2018, la Cluj-Napoca și la Gherla.

CLUJ-NAPOCA: Sambătă, 24 nov. 2018, de la ora 9.30, în Piața Cipariu, la Catedrala în construcție a Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, are loc Simpozionul omagial cu tema „Eparhia de Cluj-Gherla și eminentul ei Ierarh”. Conferențiari: Acad. prof. dr. ing. Emil BurzoProf. univ. dr. George CipăianuLect. univ. dr. Lucian Turcu, Prof. dr. Zamfir Tâmbuș și Preasfinția Sa dr. Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, gazda manifestării.

GHERLA: Duminică, 25 nov. 2018, în biserica greco-catolică „Sf. Iosif” din Piața Uniriide la ora 10.00, va fi celebrată Sfânta Liturghie arhierească, de către Episcopul de Cluj-Gherla și un sobor de preoți, după care, de la ora 12.00, va avea loc dezvelirea și binecuvântarea unui bust al Cardinalului Iuliu Hossu, realizare a artistului Vlad Prună. Evenimentul se va desfășura cu participarea Fanfarei mun. Gherla.

În continuare, de la ora 15.00, Cinematograful municipal „Pacea” de pe str. Ștefan cel Mare f.n., va găzdui Simpozionul cu tema: „Episcopul Iuliu Hossu și Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”. Vor conferenția: Prof. dr. Ion Buzași, Prof. Ioan Câmpean, Drd. Claudiu Pădurean, jurnalist și PS Florentin Crihălmeanu.

Citeşte mai departe...

Centenarul Unității Naționale sărbătorit la Blaj

Pin It

catedrala55Cel mai important simpozion organizat la Blaj cu ocazia Centenarului Unirii va avea loc luni și marți, 29 și 30 octombrie, la Palatul Cultural Blaj. Peste 30 de personalități ale lumii universitare, profesori, conferențiari și lectori, vor susține, timp de două zile, conferințe în cadrul simpozionului științific internațional „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie”. Invitați speciali sunt Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, care vor participa la conferința internațională „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, ce se va desfășura luni seara.

Organizatorii întregii manifestări sunt Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, prin Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Facultatea de Istorie și Filosofie, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj și Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU) Blaj.

La eveniment vor participa episcopii greco-catolici, care se vor afla în această perioadă la Blaj, cu ocazia sesiunii de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Simpozionul „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie” va începe luni, 29 octombrie, la ora 16:00, cu alocuțiuni de bun venit și prelegeri pe marginea temei propuse de organizatori. Tot luni, dar de la ora 18:30, va avea loc conferința internațională „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, în cadrul căreia vor susține  alocuțiuni ambasadorii prezenți la Blaj, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, dar și reprezentanții instituțiilor care organizează evenimentul.

Marți, 30 octombrie, prelegerile se vor desfășura între orele 09:30-12:45 și 15:15-18:30, de la această oră fiind programată și conferința care va închide evenimentul, „70 de ani de interzicere abuzivă a Bisericii Române Unite”, care îi are ca invitați pe scriitorul Cristian Bădiliță, istoric al creștinismului timpuriu, cu conferința „Geniul greco-catolic românesc. O reevaluare a istoriei și culturii române” și pe istoricul Marius Oprea, fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, cu conferința „Greco-catolicii în catacombe. Biserica Română Unită sub persecuțiile regimului comunist”.

Citeşte mai departe...

Anunț: Pelerinaj la Bocsig în data de 20 octombrie 2018

Pin It

Citeşte mai departe...

Mesajul AGRU Național privitor la referendumul pentru apărarea căsătoriei între un bărbat și o femeie

Pin It

imagine-6Trăim într-o lume în care sunt tot mai vizibile eforturile propagării unei ideologii a morții. Războaiele finanțate, corupția promovată, dezinteresul în eradicarea sărăciei, pruncuciderile, indiferența parcă intenționat cultivată, atacurile programate împotriva familiei, sunt tot atâtea semne ale constituirii unei civilizații care refuză și se opune vieții.

În fața acestui flagel, suntem chemați să ne mărturisim credința, afirmând și apărând valorile creștine, acum și de fiecare dată când acestea sunt amenințate sau puse în discuție. Chiar dacă promotorii acestei culturi a morții manipulează fără decență și planificat, încercând să ne transforme în oponenți pe noi toți cei ce ar trebui să facem frontul comun al celor înfrățiți de Cristos, indiferent de diferențele ce ne despart, datoria noastră de creștini este aceea de a da dovadă de discernământ în fața oricăror încercări de manipulare și de a acționa concret pentru apărarea familiei și a darului vieții, în oricare moment al evoluției sale, de la concepere până la moartea naturală.

De aceea, în consonanță cu îndemnul episcopatului Bisericii Catolice din România, Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU) îi îndeamnă pe toți să participe la referendumul din 6-7 octombrie, considerându-l un prilej și o datorie de a spune un DA hotărât familiei și vieții, susținând definirea constituțională a căsătoriei ca fiind între un bărbat și o femeie, temei al familiei naturale și singura capabilă să genereze viața. Dorim, și prin această participare, să promovăm fără teamă familia creștină, chiar știind că există riscul de a contrazice unele sensibilități sau curentele de gândire la modă. Dar nu vrem să ne rușinăm de Cristos și de cuvintele Sale (cf. Lc 9,26).

Citeşte mai departe...

Animatori pentru tabără
Nu uitați !
Tinerii doritori pentru a participa ca animatori la tabăra de vară 2018 sunt așteptați să se anunțe din timp la parohie. Vă așteptăm cu drag, Pr. Viorel

Parohia Cugir pe Twitter

Ziua Eroilor Revoluției (2013)

Calendar Pastoral

Papa Francisc - LAUDATO SI'

Revista parohială