Prima pagină

Secretarul de stat al Vaticanului despre vizita Papei în România

Pin It

2019.05.30 - pietroparolin3- Mari așteptări în România privitor la venirea Papei. Sfântul Părinte – explică în ajunul plecării Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, în interviul acordat lui Massimiliano Menichetti pentru Vatican News – va duce un mesaj de încurajare și unitate, călcând pe urmele Papei Ioan Paul al II-lea, care a făcut o călătorie istorică aici în 1999. Motoul oficial al vizitei, care va avea o puternică amprentă mariană, este: „Să mergem împreună”.

– Cu ce spirit se pregătește Papa de plecare?

– Plecarea va avea loc în ziua în care Biserica latină celebrează Vizita Mariei; Maria care pornește în călătorie pentru a merge să o slujească pe verișoara Elisabeta. Deci și motoul care caracterizează această călătorie a Papei, are o puternică amprentă mariană. Este o mergere împreună conform stilului Preasfintei Fecioare, un stil făcut din umilință, din slujire, din caritate, față de verișoară și de cei mai nevoiași. Mi se pare că Papa pornește tocmai cu această atitudine, cu acest spirit: vrea să devină pelerin pentru a împărtăși drumul acelor comunități creștine, pe cel al comunității civile, al societății din România; vrea să fie păstor pentru a încuraja în credință pe frații săi și pe surorile sale, ținând cont și de bogăția exprimărilor și a riturilor care caracterizează Biserica din România. Și vrea să devină martor al carității, mai ales față de tineri, invitându-i să favorizeze mereu acea cultură a întâlnirii, așa cum spune el, care permite cu adevărat întâlnirea împreună într-un moment istoric în care prevalează în schimb dezbinările și contrapunerile. Mi se pare că acesta este spiritul cu care Sfântul Părinte intenționează să facă această călătorie.

Citeşte mai departe...

37 de făuritori ai Marii Uniri

Pin It

Blajul, „Fântână a românismului” este orașul episcopal în care Biserica Greco-Catolică a întemeiat primele școli sistematice românești, unde au avut loc mișcarea iluministă „Școala Ardeleană”, mișcările de emancipare națională și socială, culminând cu Marea Adunare Națională de pe Câmpul Libertății. Tot aici au avut loc scrierea cu caractere latine, tipăriturile de o excepțională importanță, Pronunciamentul, Consiliul Național Român, cu un rol important în pregătirea Unirii de la 1 Decembrie 19181.

Din Blaj, locul în care a  răsărit soarele românilor din Transilvania, la Alba Iulia în 1 decembrie 1918 au participat 37 de făuritori ai Marii Uniri. În memoria acestora, marți, 20 noiembrie 2018, s-a dezvelit o placă comemorativă pe care au fost inscripționate numele tuturor acestor mari români.

Cu acest prilej, în prezența autorităților locale și județene, Preasfinția Sa Claudiu, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, împreună cu preoții blăjeni participanți, s-au rugat pentru odihna sufletului lor și pentru bunăstarea țării.

Citeşte mai departe...

Explicații privind Anul Milostivirii

Pin It

logojubmilUnul dintre elementele centrale ale Jubileului Milostivirii va fi reașezarea Sacramentului Spovezii în centrul vieții pastorale a Bisericii, a explicat un oficial implicat în organizarea Anului Jubiliar. „Milostivirea este expresia tangibilă a iubirii lui Dumnezeu în lume”, a spus pr. Geno Sylva, oficial al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. „Punându-ne în situația de a reflecta la această iubire și a experimenta harul acestei iubiri în Sacramentul Penitenței și Reconcilierii, găsim tăria, curajul și compasiunea de a fi instrumente ale milostivirii pentru ceilalți.”

„Cred cu adevărat că recunoscând și experimentând cât de incredibil de răbdător și iertător este Dumnezeu cu fiecare dintre noi în imperfecțiunile și greșelile noastre, putem deveni tot mai răbdători și iertători față de cei cu care trăim, lucrăm și interacționăm în fiecare zi”. Jubileul Milostivirii este un An Sfânt extraordinar care a început oficial în 8 decembrie – Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri – cu deschiderea Porții Sfinte în Bazilica San Pietro, și se va încheia în 20 noiembrie 2016, cu Solemnitatea lui Cristos Rege. Consiliul Pontifical este însărcinat cu a pune în practică viziunea Papei Francisc pentru Anul Milostivirii – atât în Vatican cât și în afara lui. „Sfântul Părinte dorește ca Jubileul Milostivirii să fie o oportunitate de a așeza Sacramentul Milostivirii lui Dumnezeu în centrul vieții pastorale a Bisericii”, a declarat pr. Sylva.

„Știm că, din păcate, catolicii nu profită de acest Sacrament atât de mult cât ar trebui, așa că aceasta este o ocazie de a le reaminti oamenilor de dorința lui Dumnezeu de a ne ierta și de faptul că El este întotdeauna acolo pentru a ierta orice păcat”. Pentru a accentua rolul Sacramentului Penitenței în timpul Jubileului, Papa Francisc a chemat Biserica să trimită „misionarii milostivirii” – preoți cu facultatea de a ierta păcate altfel rezervate Sfântului Scaun. Acești preoți, pe care Papa îi va trimite în Miercurea Cenușii din 2016, vor fi „semne vizibile ale importanței Sacramentului Reconcilierii în viețile noastre de credință”, a spus pr. Sylva.

Citeşte mai departe...

Ce este un jubileu? La fiecare 25 de ani, dar cu excepţii

Pin It

papa-jubileu6La Jubileele ordinare, începute în 1300, se adaugă cele extraordinare ca acela voit de Papa Bergoglio

De Domenico Agasso jr.

Ce este un jubileu?

În vechime pentru evrei era un an declarat sfânt care cădea la fiecare 50 de ani, în care trebuia restituită egalitatea tuturor fiilor lui Israel, oferind noi posibilităţi familiilor care au pierdut proprietăţile lor şi libertatea personală. Acum se numeşte Jubileu universal. Biserica i-a dat o semnificaţie mai spirituală. Acum constă într-o iertare generală, o indulgenţă deschisă tuturor.

Care sunt originile sale?

Se leagă de Vechiul Testament, aşa cum explică situl Sfântului Scaun: "Legea lui Moise a fixat pentru poporul ebraic un an special: «Să consacraţi anul al cincizecilea şi să vestiţi libertatea în ţară pentru toţi locuitorii ei: să fie pentru voi an jubiliar; fiecare din voi să-şi primească înapoi proprietatea şi fiecare să se întoarcă în familia lui. Anul al cincizecilea să fie pentru voi an jubiliar: să nu semănaţi, să nu seceraţi ceea ce creşte de la sine şi să nu culegeţi via netăiată. Este jubileu: să fie sfânt pentru voi. Să mâncaţi din roadele câmpului. În acest an jubiliar, fiecare să se întoarcă la proprietatea lui» (Cartea Leviticului)". Celebrarea Jubileului prevedea, printre altele, "restituirea pământurilor la vechii proprietari, iertarea datoriilor, eliberarea sclavilor şi chiar odihnirea pământului".

Citeşte mai departe...

15 minciuni care stau la baza culturii noastre

Pin It

2015.04.17eO cultură este un amestec complex de maniere, ritualuri, limbaje, norme, idei şi obiceiuri ale unui popor. Acestea descriu ceea ce un popor consideră că este adevărat, sau cel puţin valabil. Cum acţionează una asupra celeilalte, cum construiesc, cum şi ce pedepsesc şi răsplătesc, cum privesc naşterea şi moartea – toate acestea alcătuiesc principiile unei anumite culturi.

Unii gânditori spun că adevărul sau falsitatea sunt relative la o cultură (multi-culturalism). Orice face sau susţine o cultură devine propriul său absolut în acel domeniu. Orice revelaţie sau filosofie din afară trebuie să se adapteze la cultură şi nu vice versa. Nu sunt recunoscute realităţi precum o lege naturală sau o filosofie universală, prin care cineva ar putea să judece conţinutul unei culturi.

Citeşte mai departe...

Login Form

Animatori pentru tabără
Nu uitați !
Tinerii doritori pentru a participa ca animatori la tabăra de vară 2019 sunt așteptați să se anunțe din timp la parohie. Vă așteptăm cu drag, Pr. Viorel

Parohia Cugir pe Twitter

Ziua Eroilor Revoluției

Calendar Pastoral

Imnul Episcopilor Martiri

Memo

Organizare, pregătiri și repetiții


Dragilor,
în curând vor începe pregătirile pentru tabăra de vară de anul viitor.
Fiți pe fază!
Invitația este deschisă și adresată tuturor! Vă așteptăm!
Pr. Viorel

Revista parohială