Evanghelii

Povestea celor 3 Magi de la Răsărit

Pin It

cei-3-magi-de-la-rasaritEvangheliile mentioneaza ca primele persoane care l-au vazut pe pruncul Isus au fost cei trei magi – veniti de la rasarit. Acesti straini au mers cale lunga din orient pentru a-si aduce omagiul regelui iudeilor, caruia i-au adus in dar aur, smirna si tamaie.

Cei trei Magi sunt mentionati in Evanghelia dupa Matei, dar nu le pomeneste si numele. Traditia spune ca cei trei magi erau Melchior – regele Persiei, Gaspar – regele Indiei și Baltazar – regele Arabiei.

Deși în perioada respectivă magii erau considerati vrajitori, cei trai crai sunt de fapt intelepti si binevoitori, ei interpretand apariția stelei pe cer ca un semn al venirii Mantuitorului. Magii nu s-au lasat pacaliti de stratagema regelui Irod si au salvat astfel viața pruncului Iisus.

Inainte de nasterea lui Iisus, pe cer a fost vazuta o stea care lumina mai puternic ca toate celelalte, fiind vizibilă chiar si ziua. Se presupune ca era de fapt o cometa. Ea a fost admirata de cei trei regi-magi. Acestia auzisera profeția conform careia o stea straluctioare urma sa vesteasca nașterea regelui iudeilor. Magii au pornit la drum și au calatorit zi și noapte. Ei nu au simtit oboseala, foamea sau frigul. Desi veneau din direcții diferite, au fost adusi de stea până când au ajuns la Ierusalim, unde steaua a disparut de pe cer.

S-au indreptat către palat, unde au fost primiti de regele Irod. Acesta stia de profetia nasterii regelui iudeilor si se temea ca nou-nascutul să nu-i ia locul pe tron. Irod avea de gand sa il gaseasca si sa il omoare. Acesta i-a îndreptat pe magi spre Betlehem, unde credea ca se afla pruncul și i-a rugat sa-i dea de veste, pretextand că ar vrea să se închine Lui. Magii au plecat și au văzut din nou steaua. Ea i-a condus catre locul unde era pruncul, alaturi de Maica sa.

 

Semnificația Darurilor Magilor

 

Aurul este metalul nobil al regilor, iar acest dar simboliza faptul ca Iisus Hristos era recunoscut drept Rege al Iudeilor. În acelasi timp, aurul este simbol al milosteniei. Cei care ofera de bunavoie, din agoniseala lor, persoanelor sarace, dau dovada de milostenie. 

Tamaia este folosita in timpul slujbelor religioase, fiind considerata simbol al jertfei si slavei aduse Mantuitorului Iisus. Prin acest dar, magii il considerau pe Iisus mare preot.

Smirna era folosita in ritualurile de la funeralii, iar prin acest dar magii aratau că Iisus este muritor si se va jertfi pentru ca pacatele oamenilor sa fie iertate. Smirna este un simbol al lacrimilor si suferintei.

Animatori pentru tabără
Nu uitați !
Tinerii doritori pentru a participa ca animatori la tabăra de vară 2020 sunt așteptați să se anunțe din timp la parohie. Vă așteptăm cu drag, Pr. Viorel

Parohia Cugir pe Twitter

Ziua Eroilor Revoluției

Calendar Pastoral

Imnul Episcopilor Martiri

Memo

Organizare, pregătiri și repetiții


Dragilor,
în curând vor începe pregătirile pentru tabăra de vară de anul viitor.
Fiți pe fază!
Invitația este deschisă și adresată tuturor! Vă așteptăm!
Pr. Viorel

Revista parohială