Stiri

Zi istorică la Vârșeț. Înființarea unei noi parohii greco-catolice pentru românii din Serbia

Pin It

La invitaţia Prea Sfinţiei Sale Djura Džudžar, episcop greco-catolic, Exarh Apostolic de Serbia; a pr. Mihai Gherghel, paroh la Marcovăţ şi Vârşeţ (Serbia), şi a consiliului parohial, P.S. Alexandru Mesian, episcop de Lugoj a efectuat o vizită în Serbia la Vârșeț, sâmbătă, 13 octombrie 2018, cu ocazia sfinţirii bisericii greco-catolice „Sf. Treime”, în urma lucrărilor de restaurare interioară şi exterioară. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, vicarul general al Episcopiei de Lugoj.

La sosire, P.S.Alexandru, P.S. Džudžar și P.S. Laszlo Nemeth, episcop romano-catolic de Zrenjanin, au fost întâmpinați de către pr. Mihai Gherghel, parohul locului, cu pâine și sare.

Programul a început în curtea bisericii cu rânduiala Sfințirii Bisericii la exterior prin stropirea cu apă sfințită și ungerea cu Sfântul Mir, apoi a urmat Sfințirii Bisericii la interior și consacrarea altarului. La sfânta Liturghie, alături de: P.S. Alexandru Mesian, P.S. Djura Džudžar și P.S. Nemeth Laszlo, au concelebrat un sobor de preoţi din Episcopia de Lugoj și Blaj, preoți roman-catolici din Dieceza de Zrenjanin şi preoţi greco-catolici care l-au însoţit pe episcopul Džudžar.

Au participat oficialități de stat din România și Serbia: Dl. Cosmin Hălăcescu, ministrul consilier din partea Ambasadei Române la Belgrad; Dl. Gârban Gavrilo din partea ministerului cultelor din Belgrad; Dl. Dragan Miloșevici și Dl. Miroslav Ilici, responsbil secretar cu cultele din partea Provinciei Autonome Voivodina; Dl. Dinu Gheorghe, consulul general român din Vârșet, și Dl. Dan Nicolae Constantin, ministrul consilier, din partea Consulatului României la Vârșet, și alte oficialități locale.

Prea Sfințitul Alexandru a oferit părintelui Mihai Gherghel o icoană cu Maica Domnului de la Scăiuș care a lăcrimat la 30 septembrie și 15 octombrie 1934, spunând că „este bine să existe într-o biserică nouă o asemenea icoană pentru că Maica Domnului este Regina Păcii”.

Pr. paroh Mihai a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru, Prea Sfinţiei Sale Djura Džudžar și Prea Sfințitului Nemeth Laszlo pentru interesul arătat faţă de această comunitate. A mulţumit tuturor participanţilor şi preoţilor concelebranți şi oficialităților prezente. A mulţumit credincioşilor din parohie pentru buna organizare a evenimentului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă .

Scurt istoric

Parohia Greco-Catolică din Vârșeț a funcționat ca și filie a Parohiei Greco-Catolice din Marcovăț. În anul 1903 existau în Vârșeț aproximativ 100 de credincioși greco-catolici. Datele ultimului recensământ din anul 2011 arată că și astăzi există în Vârșeț aproximativ 100 de credincioși greco-catolici. Unele familii de greco-catolici din Marcovăț și Iancaid, acum trăiesc la Vârșeț. Știm că părintele Vasile Miclău, de pie memorie, părinte protoiereu, care a slujit 48 de ani la Marcovăț, și nu numai, a botezat și a încreștinat multe persoane, chiar și din Vârșeț și din împrejurul orașului.

Această biserică a fost cumpărată de comunitatea greco-catolică din Vârșeț în anul 2015 de la Biserica Evanghelică. În ultimii 3 ani s-au făcut reparații la acoperiș, pe turnul Bisericii s-a montat o cruce, în interior s-a schimbat instalația electrică, zugrăveli, s-a confecționat un iconostas conform tradiției Bisericii Bizantine, băncile au fost ajustate, iar pe geamuri s-a aplicat o folie ce imită vitraliul.

Este pentru prima dată când după peste 100 de ani românii greco-catolici din Vârșet și-au inaugurat biserica lor. S-au constituit în parohia cu hramul Sf. Treime, iar Bunul Dumnezeu le-a dăruit un preot vrednic.

Această Biserică a fost construită în anul 1932.  La început a fost folosită de comunitatea evanghelică de limbă germană, maghiară și slovacă.

Ziua de 13 octombrie 2018 pentru Biserica Greco-Catolică Română este o zi istorică. În noua Biserică se vor putea ruga credincioși greco-catolici și credincioși de alte confesiuni. Până după al Doilea Război Mondial, această biserică a mai funcționat doar câțiva ani.  Din cele spuse de pr. Mihai Gherghel, Biserica a fost închisă căci nu mai erau credincioși evanghelici în Vârșeț, fiind plecați.

Vârșețul este un oraș înfrățit cu Lugojul. Parohiile Greco-Catolice din Vârșeț, Marcovăț și Iancaid, până la noua stabilire a frontierelor, au fost incluse în Eparhia Lugojului, conform Șematismului de Lugoj din 1903.

Biroul de presă eparhial

 

Mai multe fotografii AICI

 

 

DSC_8946DSC_8996DSC_9000

Animatori pentru tabără
Nu uitați !
Tinerii doritori pentru a participa ca animatori la tabăra de vară 2020 sunt așteptați să se anunțe din timp la parohie. Vă așteptăm cu drag, Pr. Viorel

Parohia Cugir pe Twitter

Ziua Eroilor Revoluției

Calendar Pastoral

Imnul Episcopilor Martiri

Memo

Organizare, pregătiri și repetiții


Dragilor,
în curând vor începe pregătirile pentru tabăra de vară de anul viitor.
Fiți pe fază!
Invitația este deschisă și adresată tuturor! Vă așteptăm!
Pr. Viorel

Revista parohială