Stiri

COMUNICAT: Pr. Cristian Barta, Vicar general al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Pin It

pr-barta-cristian1Preafericitul Părinte Cardinal LUCIAN, Arhiepiscop şi Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, l-a numit pe Preacucernicul Părinte Profesor universitar doctor Cristian BARTA din clerul Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, în funcţia de Protosincel (Vicar General), cu un mandat de 5 ani, începând cu data de 1 septembrie 2018.

Potrivit disciplinei canonice în vigoare, Protosincelul, cu puterea ordinară vicarială cu care este înzestrat, îl va ajuta pe Arhiepiscopul de Alba Iulia şi Făgăraş în conducerea întregii Arhieparhii.

Totodată, noul Protosincel, ca Ierarh al locului, împreună cu toate puterile şi facultăţile care îi sunt conferite, primește competențele indicate de canoanele 245-251 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale.

Read more...

Episcop Dr. Alexandru Rusu – mărturisitor al Marii Uniri de la Alba Iulia

Pin It

Născut la 22 noiembrie 1884, la Șăulia de Mureș, în familia preotului greco-catolic Vasile Rusu, tânărul Alexandru se arată încă de la vârste fragede atras de studiu, parcurgând etapele educative în satul natal, la Liceul German din Bistrița și pe urmă la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș. Studiile liceale le urmează în cetatea Blajului, acolo unde primește calificativul „excepțional” la examenul de maturitate. Își continuă parcursul educațional la Budapesta, în Seminarul Teologic, obținând, la data de 25 iunie 1910, doctoratul în teologie cu o temă privitoare la situația căsătoriei preoților în Biserica Greco-Catolică Română.

Hirotonit preot în data de 20 iulie 1910, este numit profesor de Teologie Dogmatică în cadrul Academiei Teologice din Blaj. În contextul Marii Uniri de la Alba Iulia, este numit secretar al Resortului Cultelor și al Instrucțiunii Publice din cadrul Consiliului Dirigent, resort condus de Vasile Goldiș.

În anul 1920, preotul Alexandru Rusu primește numirea de secretar mitropolitan, iar în 1923, devine canonic al Capitlului Mitropolitan de la Blaj. Este consacrat episcop de Maramureș de mitropolitul Vasile Suciu în data de 31 ianuarie 1931, la Blaj, iar pe 2 februarie al aceluiași an, are loc la Baia Mare intronizarea lui în Catedrala Adormirea Maicii Domnului.

După o viață de martor și mărturisitor al idealului Unirii, al credinței în Dumnezeu și în crezul său confesional, primește răsplata cuvenită celor care săvârșesc binele, și anume este închis de mai multe ori și trece la cele veșnice în 9 mai 1963, la închisoarea din Gherla.

În rânduri comprimate, iată o scurtă biografie a unei vieți de slujitor, de adevărată diakonie față de Biserică și față de patrie, care rămâne semn și simbol de bine peste generații, însă și o existență care chestionează felul în care au fost recompensați cei care au zidit prin viața lor unitatea actuală.

Începând cu primul Supplex trimis de episcopul greco-catolic de Oradea, Ignație Darabant, în anul 1791, Consiliului de Stat de la Viena și cel de-al doilea Supplex, din 30 martie 1792, trimis de episcopul greco-catolic de Blaj, Ioan Bob și de episcopul ortodox al Transilvaniei, Gherasim Adamovici, continuând cu Mișcarea pașoptistă și ulterior cu Memorandul din 1892, s-a așezat înspre o normalizare năzuința de secole a românilor din Transilvania de a fi recunoscuți de puterile imperiale. Această năzuință a pornit de multe ori de la Blaj, centrul atât de respectat în care s-au văzut și s-au trăit de-a lungul secolelor fapte de eroism. De acolo au fost simțite toate acestea de profesorul de teologie Alexandrul Rusu și din postura de redactor al prestigioasei reviste blăjene „Cultura Creștină” și ulterior director al ziarului „Unirea”, susținând mișcarea fremătândă a românității și a unității dorită de românii din ținuturile Transilvaniei.

Read more...

O nouă anchetă în procesul de Beatificare a Servei lui Dumnezeu, Rafila Găluț – fecioara stigmatizată de la Bocsig

Pin It

clip_image001În data de 18 iunie 2018, la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj a începutancheta suplimentară eparhială în procesul de beatificare a servei lui Dumnezeu, Rafila Găluţ. (1910-1939), fecioara stigmatizată de la Bocsig.

Dorim să facem următoarea precizare: un proces de beatificare se desfăşoară în două faze: faza eparhială şi faza romană.

Reamintim că la 2 decembrie 2015, Sfântul Scaun Apostolic al Romei, prin Congregaţia Cauzelor Sfinţilor, la cererea episcopului de Lugoj, Alexandru Mesian, a acordat Nulla Osta pentru începerea procesului de beatificare.

Astfel, începerea procesului de beatificare, faza eparhială a avut loc la Lugoj în dimineaţa zilei de 4 aprilie 2016, cu prima sesiune de deschidere şi s-a încheiat cu sesiunea de închidere în 18 iulie 2017, când dosarul a fost predat la Congregația Cauzelor Sfinților de la Roma. În urma examinării dosarului, Congregația a decis că este nevoie de o nouăanchetă eparhială suplimentară, pentru a aduce noi mărturii actuale despre faima de sfințenie a Servei lui Dumnezeu, Rafila Găluț.

Read more...

Zi istorică la Vârșeț. Înființarea unei noi parohii greco-catolice pentru românii din Serbia

Pin It

La invitaţia Prea Sfinţiei Sale Djura Džudžar, episcop greco-catolic, Exarh Apostolic de Serbia; a pr. Mihai Gherghel, paroh la Marcovăţ şi Vârşeţ (Serbia), şi a consiliului parohial, P.S. Alexandru Mesian, episcop de Lugoj a efectuat o vizită în Serbia la Vârșeț, sâmbătă, 13 octombrie 2018, cu ocazia sfinţirii bisericii greco-catolice „Sf. Treime”, în urma lucrărilor de restaurare interioară şi exterioară. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, vicarul general al Episcopiei de Lugoj.

La sosire, P.S.Alexandru, P.S. Džudžar și P.S. Laszlo Nemeth, episcop romano-catolic de Zrenjanin, au fost întâmpinați de către pr. Mihai Gherghel, parohul locului, cu pâine și sare.

Programul a început în curtea bisericii cu rânduiala Sfințirii Bisericii la exterior prin stropirea cu apă sfințită și ungerea cu Sfântul Mir, apoi a urmat Sfințirii Bisericii la interior și consacrarea altarului. La sfânta Liturghie, alături de: P.S. Alexandru Mesian, P.S. Djura Džudžar și P.S. Nemeth Laszlo, au concelebrat un sobor de preoţi din Episcopia de Lugoj și Blaj, preoți roman-catolici din Dieceza de Zrenjanin şi preoţi greco-catolici care l-au însoţit pe episcopul Džudžar.

Au participat oficialități de stat din România și Serbia: Dl. Cosmin Hălăcescu, ministrul consilier din partea Ambasadei Române la Belgrad; Dl. Gârban Gavrilo din partea ministerului cultelor din Belgrad; Dl. Dragan Miloșevici și Dl. Miroslav Ilici, responsbil secretar cu cultele din partea Provinciei Autonome Voivodina; Dl. Dinu Gheorghe, consulul general român din Vârșet, și Dl. Dan Nicolae Constantin, ministrul consilier, din partea Consulatului României la Vârșet, și alte oficialități locale.

Prea Sfințitul Alexandru a oferit părintelui Mihai Gherghel o icoană cu Maica Domnului de la Scăiuș care a lăcrimat la 30 septembrie și 15 octombrie 1934, spunând că „este bine să existe într-o biserică nouă o asemenea icoană pentru că Maica Domnului este Regina Păcii”.

Read more...

Pelerinaj la Bocsig – ediția 2018. Întâlnirea asociaţiilor laicale din Eparhia de Lugoj

Pin It

Sâmbătă, 20 octombrie 2018, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, s-a aflat în vizită pastorală în localitatea Bocsig (Jud. Arad). Este cea de a X-a vizită pastorală pe care Prea Sfinţitul o face în această localitate.

Parohia Bocsig este cunoscută în ţară şi străinătate datorită figurii Rafilei Găluț (1910-1939), fecioară stigmatizată, care a purtat Rănile Domnului între anii 1931-1939. Reamintim faptul că în prezent procesul de beatificare se află în faza a doua, cea romană.

Motivele principale ale acestei vizite pastorale au fost: Sfânta Liturghie, întâlnirea grupurilor şi a asociaţiilor laicale din Eparhia de Lugoj cu ocazia „Zilelor Acţiunii Catolice 2018” şi oficierea Parastasului la mormântul Servei lui Dumnezeu Rafila Găluţ.

Au fost prezente și oficialitățile locale, județene și centrale.

Read more...

Animatori pentru tabără
Nu uitați !
Tinerii doritori pentru a participa ca animatori la tabăra de vară 2019 sunt așteptați să se anunțe din timp la parohie. Vă așteptăm cu drag, Pr. Viorel

Parohia Cugir pe Twitter

Ziua Eroilor Revoluției

Calendar Pastoral

Papa Francisc - LAUDATO SI'

Memo

Organizare, pregătiri și repetiții


Dragilor,
în curând vor începe pregătirile pentru tabăra de vară de anul viitor.
Fiți pe fază!
Invitația este deschisă și adresată tuturor! Vă așteptăm!
Pr. Viorel

Revista parohială