Stiri

Imnul Episcopilor Martiri

Pin It

1. S-au născut pe-aceste plaiuri, au păzit ce-i românesc, 
Preoți sfinți cu drag de țară, cu glas dulce-ardelenesc; 
Au iubit Cetatea Romei, s-au rugat in graiul lor, 
Cu Rozarul Maicii Sfinte au unit acest popor.

REFREN:
Sfinții mei din catedrale, cu inel arhieresc,
O coroană de lumină ați primit ca dar ceresc.
Am păstrat credința noastră și în veci n-o voi lăsa,
A fost toată viața voastră, este toată viața mea!

2. Într-o noapte-n mare taină spre Calvar pe toți i-au dus,
Stele-n cer dau mărturie că mergeau după Isus;
Si-au murit bătuți și-n chinuri, umiliți şi-nfometați,
Cu durere mare-n suflet că de frați au fost trădați.

3. Ce iubire fără seamăn! Câtă jertfă! Cât prinos!
Câte cruci pe ziduri scrise! Câte - altare cu Cristos!
N-au fost niciodată singuri, a stat Domnul lângă toți
Și în sfinte catedrale și în temnițe cu hoți.

4. Șapte sfinți, martiri episcopi, cu iubire au sădit,
In grădina Maicii Sfinte, boabe care au rodit;
Rod bogat adună Domnul în mănunchi la Liturghii,
Din Biserica Unită ce în veci va dăinui.

CODA:
Sunt catolic și credința eu pe veci o voi păstra, 
A fost toată viața voastră,  este toată viața mea.

Împreună cu TVR într-un moment istoric: Vizita Papei Francisc în România

Pin It

2019.05.30 - papa-audienta-1mai2019Programe speciale la TVR

În perioada premergătoare vizitei, începând de luni, 6 mai, TVR desfăşoară campania „Să mergem împreună. Papa Francisc în România”, care cuprinde reportaje, ştiri, documentare şi alte emisiuni marcând importanţa acestui eveniment.

De luni până vineri, la 10:55 și 16:55, TVR 1 difuzează, sub titlul „Să mergem împreună”, o serie de fillere, a câte 3-5 minute, având printre subiecte: biografia Suveranului Pontif, reformele majore inițiate de către acesta, dar și momente memorabile din timpul audienţelor generale ale Papei Francisc.

Read more...

Cum s-a născut imnul celor 7 episcopi martiri

Pin It

2019.05.30 - imn sfintii-martiriCa orice copil, am fost întrebată și eu ce doresc să devin când cresc mare; am răspuns: preot. Erau anii ‘80. Îi făceam pe toți să zâmbeascăînsă nu m-am abătut mult de la visul meu. Botezată în bisericuța romano-catolică de lângă casa bunicilor din Șimleu - refugiul binecuvântat al atâtor credincioși greco catolici – tot aici am primit Taina Primei Împărtășanii de la Pr. Pavel Fartade. Bunicii mei, părintii mamei mele, ne-au învățat pe toți Catehismul Preasfințitului Ioan Suciu pe care am ajuns să îînvăț din scoarță în scoarțăÎn Zalău am fost singura fetiță româncă din parohia romano-catolică, pregătită pentru primirea Sf. Mir, dar niciodată nu m-am simțit singură - eram în Biserica Catolică. La școală am avut probleme, iar mama – modelul vieții mele - a recunoscut în fața autorităților că suntem catolici și ne va crește în această credință, indiferent de consecințe. Râdeau de noi că sărbătorim Paștile unguresc, însă bucuria pe care o simțeam la biserica unde mergeam aproape zilnic cu toții, acea bucurie depășea orice supărare. Unii și azi ne zâmbesc cu indulgență când află că sărbătorim Paștile de două ori; le spun că suntem catolici, îl iubim pe Papa și pe episcopul nostru: când sărbătoresc ei Paștile, atunci sărbătorim și noi. Însă rămânem devotați Bisericii Unite după îndemnul Sfântului Paul: “Aduceți-vă aminte de mai marii voștri, care v-au grăit Cuvântul Lui Dumnezeu; priviți cu luare-aminte cum și-au sfârșit viațși urmați-le credința!” (Evr.13,7)

Read more...

Un tron arhieresc din „gratiile închisorilor” pentru Papa Francisc

Pin It

2019.05.27 scaunpapablajMitropolia Română Unită cu Roma,

Greco-Catolică

Biroul de comunicare

Pentru Liturghia de Beatificare a celor șapte Episcopi greco-catolici martiri în timpul regimului comunist din România, pe care Sanctitatea Sa Papa Francisc o va oficia pe Câmpia Libertății din Blaj în data de 2 iunie 2019, s-a construit un tron arhieresc cu puternice semnificații spirituale și simbolice.

Tronul arhieresc pe care va sta Sfântul Părinte este din lemn autentic, cules din arhitectura pușcăriilor de la Sighet și Gherla, iar designul face trimitere la calvarul detenției, la suferința și la moartea pentru Hristos.

Elementele alese pentru realizarea tronului arhieresc pe care va sta Papa Francisc pe Câmpia Libertății au fost atent selectate, pentru a obține o îmbinare elegantă de contrasturi de culoare, texturi și forme ce dau naștere unei piese deosebite, care are la bază semnificații profunde:

⁃ Lemnul patinat: a fost patinat nu doar de trecerea timpului, ci și de vibrația supliciului, martor al suferinței din temniță, al morții și al jertfei. Acest lemn autentic a fost cules din arhitectura pușcăriilor de la Sighet si Gherla, locuri în care s-a produs martiriul celor 7 episcopi greco-catolici;

⁃ Lemnul de stejar autohton: puternic, nobil si statornic, cu finisaj în tonuri și culori moderne, este completat de un luciu evident, ce simbolizează credința vie de astăzi și dintotdeauna;

⁃ Metalul nobil – aurul: material prețios (a fost dăruit de cei trei magi, alături de smirnă și de tămâie, cu ocazia Nașterii Mântuitorului) care reprezintă omagiul și închinarea în fața lui Dumnezeu;

⁃ Catifeaua albă: reprezintă puritatea cugetului și a simțirii creștine, având rolul de veșmânt al speranței pe care credința ne-o oferă mereu.     

Read more...

COMUNICAT: Pr. Cristian Barta, Vicar general al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Pin It

pr-barta-cristian1Preafericitul Părinte Cardinal LUCIAN, Arhiepiscop şi Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, l-a numit pe Preacucernicul Părinte Profesor universitar doctor Cristian BARTA din clerul Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, în funcţia de Protosincel (Vicar General), cu un mandat de 5 ani, începând cu data de 1 septembrie 2018.

Potrivit disciplinei canonice în vigoare, Protosincelul, cu puterea ordinară vicarială cu care este înzestrat, îl va ajuta pe Arhiepiscopul de Alba Iulia şi Făgăraş în conducerea întregii Arhieparhii.

Totodată, noul Protosincel, ca Ierarh al locului, împreună cu toate puterile şi facultăţile care îi sunt conferite, primește competențele indicate de canoanele 245-251 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale.

Read more...

Animatori pentru tabără
Nu uitați !
Tinerii doritori pentru a participa ca animatori la tabăra de vară 2019 sunt așteptați să se anunțe din timp la parohie. Vă așteptăm cu drag, Pr. Viorel

Parohia Cugir pe Twitter

Ziua Eroilor Revoluției

Calendar Pastoral

Imnul Episcopilor Martiri

Memo

Organizare, pregătiri și repetiții


Dragilor,
în curând vor începe pregătirile pentru tabăra de vară de anul viitor.
Fiți pe fază!
Invitația este deschisă și adresată tuturor! Vă așteptăm!
Pr. Viorel

Revista parohială