Prima pagină

Cea mai veche rugăciune creștină

Pin It

2020.01.06 - cea mai veche rugaciuneSfântul Clement al Romei, al patrulea papă al Bisericii și care, conform Sfântului Irineu, i-ar fi cunoscut pe Sfântul Petru și Sfântul Pavel, la sfârșitul primului secol scrie această rugăciune, considerată a fi cea mai veche după cele din Sfânta Scriptură. Cu această rugăciune Episcopul Romei își încheie scrisoarea către Corinteni:

Singur Preaînalt întru cele Preaînalte, Cel Sfânt, Care întru sfinți te odihnești, Cel ce umilești trufia celor mândri, Cel ce risipești sfaturile neamurilor, Cel ce ridici pe cei smeriți și smerești pe cel ce se inalță, Cel ce îmbogățești și sărăcești, Cel ce ucizi și dai viață, Singurul Binefăcător al sufeletelor și Dumnezeul oricărui trup, Cel ce privești în adâncuri, Cel ce vezi faptele oamenilor, Ajutoul celor aflați în primejdie, Mântuitorul celor descurajați, Făcătorul și Ocrotitorul oricărui spirit, Cel ce înmulțești neamurile pe pământ și din toate ai ales pe cei ce Te iubesc pe Tine, prin Isus Cristos, Fiul Tău cel iubit, prin Care ne-ai învățat, ne-ai sfințit și ne-ai cinstit, pe Tine Te rugăm, Stăpâne, fii Ajutorul și Sprijinitorul nostru.

Read more...

Anunț & Necrolog - Olimpia Goța

Pin It

Secretarul de stat al Vaticanului despre vizita Papei în România

Pin It

2019.05.30 - pietroparolin3- Mari așteptări în România privitor la venirea Papei. Sfântul Părinte – explică în ajunul plecării Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, în interviul acordat lui Massimiliano Menichetti pentru Vatican News – va duce un mesaj de încurajare și unitate, călcând pe urmele Papei Ioan Paul al II-lea, care a făcut o călătorie istorică aici în 1999. Motoul oficial al vizitei, care va avea o puternică amprentă mariană, este: „Să mergem împreună”.

– Cu ce spirit se pregătește Papa de plecare?

– Plecarea va avea loc în ziua în care Biserica latină celebrează Vizita Mariei; Maria care pornește în călătorie pentru a merge să o slujească pe verișoara Elisabeta. Deci și motoul care caracterizează această călătorie a Papei, are o puternică amprentă mariană. Este o mergere împreună conform stilului Preasfintei Fecioare, un stil făcut din umilință, din slujire, din caritate, față de verișoară și de cei mai nevoiași. Mi se pare că Papa pornește tocmai cu această atitudine, cu acest spirit: vrea să devină pelerin pentru a împărtăși drumul acelor comunități creștine, pe cel al comunității civile, al societății din România; vrea să fie păstor pentru a încuraja în credință pe frații săi și pe surorile sale, ținând cont și de bogăția exprimărilor și a riturilor care caracterizează Biserica din România. Și vrea să devină martor al carității, mai ales față de tineri, invitându-i să favorizeze mereu acea cultură a întâlnirii, așa cum spune el, care permite cu adevărat întâlnirea împreună într-un moment istoric în care prevalează în schimb dezbinările și contrapunerile. Mi se pare că acesta este spiritul cu care Sfântul Părinte intenționează să facă această călătorie.

Read more...

37 de făuritori ai Marii Uniri

Pin It

Blajul, „Fântână a românismului” este orașul episcopal în care Biserica Greco-Catolică a întemeiat primele școli sistematice românești, unde au avut loc mișcarea iluministă „Școala Ardeleană”, mișcările de emancipare națională și socială, culminând cu Marea Adunare Națională de pe Câmpul Libertății. Tot aici au avut loc scrierea cu caractere latine, tipăriturile de o excepțională importanță, Pronunciamentul, Consiliul Național Român, cu un rol important în pregătirea Unirii de la 1 Decembrie 19181.

Din Blaj, locul în care a  răsărit soarele românilor din Transilvania, la Alba Iulia în 1 decembrie 1918 au participat 37 de făuritori ai Marii Uniri. În memoria acestora, marți, 20 noiembrie 2018, s-a dezvelit o placă comemorativă pe care au fost inscripționate numele tuturor acestor mari români.

Cu acest prilej, în prezența autorităților locale și județene, Preasfinția Sa Claudiu, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, împreună cu preoții blăjeni participanți, s-au rugat pentru odihna sufletului lor și pentru bunăstarea țării.

Read more...

Explicații privind Anul Milostivirii

Pin It

logojubmilUnul dintre elementele centrale ale Jubileului Milostivirii va fi reașezarea Sacramentului Spovezii în centrul vieții pastorale a Bisericii, a explicat un oficial implicat în organizarea Anului Jubiliar. „Milostivirea este expresia tangibilă a iubirii lui Dumnezeu în lume”, a spus pr. Geno Sylva, oficial al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. „Punându-ne în situația de a reflecta la această iubire și a experimenta harul acestei iubiri în Sacramentul Penitenței și Reconcilierii, găsim tăria, curajul și compasiunea de a fi instrumente ale milostivirii pentru ceilalți.”

„Cred cu adevărat că recunoscând și experimentând cât de incredibil de răbdător și iertător este Dumnezeu cu fiecare dintre noi în imperfecțiunile și greșelile noastre, putem deveni tot mai răbdători și iertători față de cei cu care trăim, lucrăm și interacționăm în fiecare zi”. Jubileul Milostivirii este un An Sfânt extraordinar care a început oficial în 8 decembrie – Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri – cu deschiderea Porții Sfinte în Bazilica San Pietro, și se va încheia în 20 noiembrie 2016, cu Solemnitatea lui Cristos Rege. Consiliul Pontifical este însărcinat cu a pune în practică viziunea Papei Francisc pentru Anul Milostivirii – atât în Vatican cât și în afara lui. „Sfântul Părinte dorește ca Jubileul Milostivirii să fie o oportunitate de a așeza Sacramentul Milostivirii lui Dumnezeu în centrul vieții pastorale a Bisericii”, a declarat pr. Sylva.

„Știm că, din păcate, catolicii nu profită de acest Sacrament atât de mult cât ar trebui, așa că aceasta este o ocazie de a le reaminti oamenilor de dorința lui Dumnezeu de a ne ierta și de faptul că El este întotdeauna acolo pentru a ierta orice păcat”. Pentru a accentua rolul Sacramentului Penitenței în timpul Jubileului, Papa Francisc a chemat Biserica să trimită „misionarii milostivirii” – preoți cu facultatea de a ierta păcate altfel rezervate Sfântului Scaun. Acești preoți, pe care Papa îi va trimite în Miercurea Cenușii din 2016, vor fi „semne vizibile ale importanței Sacramentului Reconcilierii în viețile noastre de credință”, a spus pr. Sylva.

Read more...

Login Form

Animatori pentru tabără
Nu uitați !
Tinerii doritori pentru a participa ca animatori la tabăra de vară 2020 sunt așteptați să se anunțe din timp la parohie. Vă așteptăm cu drag, Pr. Viorel

Parohia Cugir pe Twitter

Ziua Eroilor Revoluției

Calendar Pastoral

Imnul Episcopilor Martiri

Memo

Organizare, pregătiri și repetiții


Dragilor,
în curând vor începe pregătirile pentru tabăra de vară de anul viitor.
Fiți pe fază!
Invitația este deschisă și adresată tuturor! Vă așteptăm!
Pr. Viorel

Revista parohială